IDROTTSPSYKOLOGI

Vad är idrottspsykologi?


I boken Foundations of Sport and Exercise Psychology beskrivs idrotts- och motionspsykologi som den vetenskapliga förståelsen för människor och deras beteende inom idrotts- och motionsaktiviteter samt den praktiska tillämpningen av den kunskapen. Så vad betyder det då? I grund och botten så intresserar sig idrottspsykologin för hur människor fungerar samt hur vi kan använda oss av den kunskapen för att förändra ett beteende till det bättre.

"I grund och botten så intresserar sig idrottspsykologin för hur människor fungerar samt hur vi kan använda oss av den kunskapen för att förändra ett beteende till det bättre."

Vad kan jag göra för dig?


Att skapa bättre förutsättningar för en hälsosammare
livsstil är ett av arbetsområdena vi kan arbeta med
Det ligger i idrottspsykologins natur att förändra ett beteende till det bättre och det är också huvudsyftet i arbetet med mina klienter. Min fokus ligger alltid på att ge DIG strategierna för att kunna förbättra dig själv som en oberoende och självtänkande individ, vare sig det handlar om bristande motivation till träning eller att sänka en putt. Längden på ett samarbete kan variera stort och styrs mycket av ditt behov samt ditt engagemang i arbetet med dig själv. Samspelet oss sinsemellan och förståelsen för din bakgrund som både individ och/eller idrottare är ytterst viktigt för vårt samarbete. Jag värdera ärlighet gentemot varandra ytterst högt. Naturligtvis sker allt samarbete med högsta konfidentialitet såvida du inte uttryckligen anser annorlunda. Din privata sfär respekteras alltid. Här under följer exempel på områden som vi kan tänkas arbeta med:


Fokusering
Självförtroende
Karriärövergångar


Målsättning och planering
Motivation
Visualisering
Gruppdynamik


Prestationsångest
Ledarskap
Viktnedgång
Stress

"Min fokus ligger alltid på att ge DIG strategierna för att kunna förbättra dig själv som en oberoende och självtänkande individ, vare sig det handlar om bristande motivation till träning eller att sänka en putt."

Hur arbetar en idrottspsykologisk rådgivare?


Arbetsområdet för idrottspsykologin är brett och olika rådgivare arbetar med olika infallsvinklar. Mitt arbetssätt bygger på en eklektisk hållning där jag arbetar brett med olika vetenskapligt grundade teorier, synsätt och metoder; dessa är positiv psykologi, ett holistiskt perspektiv samt ett stress- och återhämtningsperspektiv.

Ur den positiva psykologin lär vi oss fokusera på individens styrkor och resurser istället för svagheter och brister. Vi fokuserar inte på vad som är fel med oss själva eller världen runtomkring, utan vad som är bra inom oss själva och hur vi kan använda våra kvaliteter för att acceptera och känna oss tillfreds med omvärlden.

Ur ett holistiskt perspektiv lär vi oss hur vi påverkas av den mentala, fysiska och sociala hälsan samt hur dessa i sin tur påverkar varandra. Exempelvis kan negativa tankar på golfbanan bero på stressorer i din sociala hälsa, så som att din familj förväntar sig en vinst. Vidare kan ditt bristande självförtroende inför en viktig fotbollsmatch bero på stressorer i din fysiska hälsa, exempelvis genom att ett dåligt knä gör att du inte riktigt tror på din egen förmåga.

Ur ett stress- och återhämtningsperspektiv lär vi oss förstå kopplingen mellan stressorer i vår omgivning samt våra tankar, känslor, beteende och det som händer i kroppen. Vi lär oss förstå hur vi kan påverka och påverkas av dessa samt vilka verktyg vi kan använda oss av för att nå bättre förutsättningar för båda hälsa och prestation. Vi lär oss även hur återhämtning påverkar vårt val av rätt verktyg för att hantera krävande situation inom idrott likväl som vardagsliv.

Utifrån vetenskaplig idrottspsykologi skapar vi gemensamt strategier som lämpar sig bäst för just din situation, både kort- och långsiktiga. Det kan innefatta allt från målsättningsarbete till visualisering.

"Utifrån vetenskaplig idrottspsykologi skapar vi gemensamt strategier som lämpar sig bäst för just din situation, både kort- och långsiktiga"

Min utbildning


Jag är utbildad Idrottspsykologisk rådgivare via Högskolan i Halmstad. Det innefattar en 3-årig kandidatexamen i psykologi (180 högskolepoäng). Jag har även arbetat med klient under handledning i ett års tid genom påbyggnadskurs Att arbeta som idrottspsykolgisk rådgivare, vilket motsvarar ytterligare 30 högskolepoäng. Det är viktigt att poängtera att min utbildning inte innebär en legitimerad titel. Således står jag inte under uppsikt av socialstyrelsen, och arbetar därför ej heller med klinisk psykologi och svåra psykiska sjukdomar och besvär så som depression eller självmordstankar. Mitt arbetsområde innefattar prestationsförbättringar och att förändra ett beteende till det bättre - hos idrottare likväl som motionärer. Naturligtvis sker allt samarbete med högsta konfidentialitet såvida du inte uttryckligen anser annorlunda. Din privata sfär respekteras alltid.


Anlita mig & priser


FÖRSTA KONSULTATION
45 min 500 :- (inkl. moms)


PRIVAT RÅDGIVNING
60 min 750 :- (inkl. moms)


Vid första konsultation träffas vi på en plats där du känner dig bekväm, exempelvis där du tränar eller i ditt eget hem. Vi diskuterar gemensamt vad du vill få ut av rådgivningen och vad jag kan erbjuda för typ av lösning. En första konsultation innebär inte ett fortsatt åtagande. Stämmer inte personkemin, eller att du anser att jag inte kan skapa en acceptabel lösning så avslutas samarbetet där och då, och du blir inte debiterad mer än själva konsultationsavgiften på 500 kronor. Vid påbörjat samarbete är kostnaden 750 kronor per rådgivningstillfälle. Mängden tillfälle varierar beroende ditt behov samt ditt engagemang i arbetet med dig själv. Mellan varje rådgivningstillfälle förekommer oftast hemuppgifter för att du ska få så mycket som möjligt utav din rådgivning när vi väl träffas. Vid frågor, tveka inte att maila. Du kommer i kontakt med mig genom att trycka här.